Vláda chce novými projektmi podporiť rozvoj regiónu

19.03.2008 Humenné

Humenné 19. marca (TASR) - Premiér Robert Fico verí, že dnešné rozhodnutia vlády SR prijaté po výjazdovom rokovaní v Humennom prispejú k rozvoju tohto ťažko skúšaného regiónu.
Medzi mnohým investíciami a návrhmi na zlepšenie je aj výstavba zábavného parku Bird Valley - Vtáčie údolie, či vstup českého strojárskeho investora firmy Hopax, s. r. o. , do Medzilaboriec.
\"Tento región považujeme za región, ktorému sa nevenovala za posledné roky veľká pozornosť, \" povedal po skončení rokovania premiér, ktorý navrhol, aby vláda do konca júna uskutočnila minimálne tri výjazdové rokovania vo vytypovaných regiónoch.
Projekt rozvoja strojárskej výroby v Medzilaborciach predpokladá investičné stimuly štátu v celkovej výške 50 % nákladov na realizáciu projektu, čo predstavuje 250 miliónov Sk.
Ďalšia veľká investícia v okrese Humenné sa týka projektu v oblasti cestovného ruchu. Projekt Vtáčie údolie – objavte skryté poklady Slovenska by sa mal realizovať na pozemkoch v rozlohe 450 ha. Celková investícia sa odhaduje na vyše 4 miliardy Sk. \"Vláda ocenila, že prichádzame aj s takýmito projektmi. Ak sa tento projekt ukáže ako ekonomicky reálny, vláda SR ho podporí poskytnutím pozemkov, \" prisľúbil Fico.
Celková výška investícií na rozšírenie výroby, ktorú plánuje spoločnosť Müller Textiles Slovakia v katastri obce Myslina v okrese Humenné, predstavuje viac ako 308 miliónov Sk. V závode vytvoria začiatkom roka budúceho roka 78 nových pracovných miest.
Osobitnú pozornosť vláda dnes venovala postaveniu rómskej menšiny, konkrétne situácii v humenskej rómskej osade Podskalka. Jedným z pripravovaných projektov je zakladanie sociálnych podnikov, ktoré majú riešiť pracovné začlenenie znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, vrátane marginalizovaných skupín obyvateľov. Popri okresoch Humenné, Snina, Medzilaborce do programu zakomponovali aj okres Bardejov. \"Sociálny podnik bude musieť zamestnať do 30 % znevýhodnených uchádzačov, \" uviedla ministerka práce sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová.
Miera nezamestnanosti v Humenskom okrese bola v januári 9,52 %, čo predstavuje nárast o 0,03 % oproti predchádzajúcemu mesiacu. V Sninskom okrese dosahovala nezamestnanosť koncom januára 11,18 % a oproti decembru vzrástla o 0,32 %. V okrese Medzilaborce evidovali vo februári 15,74 % nezamestnanosť.
 

Vyberte región